W dniu dzisiejszym odbyło się spotkanie związków zawodowych z przedstawicielami Zarządu MAN-a podczas, których omawiane miały być zasady zapłaty za planowane trzy tygodnie przestoju. Niestety ku zdziwieniu NSZZ „Solidarność” przedstawiciele pracodawcy wycofali się z poprzednich propozycji i podtrzymali tylko jedna z nich, czyli pokrycie urlopem pierwszego tygodnia przestoju. Stwierdzono, że o tym jak zapłacić za kolejne dni przestoju będzie się rozmawiać w późniejszym terminie, gdy będzie już wiadomo jakie pieniądze przeznaczy rząd RP dla pracodawców, którzy poniosą straty spowodowane przestojami w produkcji. Przedstawiciele „Solidarności” zgodnie z decyzją Komisji Międzyzakładowej nie zgodzili się na pokrycie przestoju urlopem i zaproponowali, aby za pierwszy tydzień przestoju zapłacić pełne wynagrodzenie, a wynagrodzeniu za kolejne dwa tygodnie rozmawiać w późniejszym terminie. Na to z kolej nie zgodzili się reprezentanci MAN-a. Do propozycji Zarządu przychylili się związkowcy z „Metalowców”.

Czw 19 Mar, 16:05