Przedstawiciele MAN BUS zerwali rozmowy płacowe, ponieważ mieli zastrzeżenia co do składu grupy negocjacyjnej wystawionej przez Międzyzakładową Organizację Związkową NSZZ „Solidarność”. Jest rzeczą skandaliczna, że pracodawca chce ingerować w uprawnienia związkowe wynikające ze Statutu NSZZ „Solidarność” i Ustawy o związkach zawodowych. To, kto będzie negocjował podwyżki zależy wyłącznie od nas! Nikt nie ma prawa ingerować w nasze usankcjonowane prawe decyzje. Być może Zarząd celowo dąży do konfliktu z „Solidarnością”, bo Związek nie zgadza się na wprowadzenie tak zwanego elastycznego czasu pracy i pracy po dziewięć godzin dziennie. Jeżeli o to chodzi to źle to świadczy o Zarządzie firmy. „Solidarność” jest Związkiem, który zawsze miał i ma na celu dobro pracowników i zakładu. Nigdy nie dążyliśmy do niepotrzebnych zadrażnień z pracodawcą i wielokrotnie wychodziliśmy naprzeciw jego oczekiwaniom. Jednak, gdy trzeba potrafimy powiedzieć „nie”, bo wszelkie ustępstwa mają swoje granice. Tak jest w przypadku ingerencji w nasze związkowe uprawnienia. Mówimy zdecydowanie „Nie”!

Wt 11 Lut, 18:06