W dniu dzisiejszym odbyła się kolejna runda rozmów płacowych w APLEONA. W spotkaniu udział brali przedstawiciele związków zawodowych i przedstawiciele pracodawcy Marcin Szularz członek Zarządu Apleona i Marcin Silski kierownik do spraw Personalnych. Były to rozmowy ostatniej szansy, bo trzeba było przerwać pat, który w nich zaistniał. Na szczęście obydwie strony wykazały dużo dobrej woli, aby dojść do w miarę satysfakcjonujących rozwiązań. Ostatecznie ustalono, że płace 39 pracowników wzrosną od lutego o 150 złotych. Z podwyżki wyłączeni zostali ci, których płace wzrosły wraz ze wzrostem najniższej płacy, a także ci, którzy w ostatnim czasie otrzymali podwyżki indywidualne. Ponadto ustalono, że w najbliższym czasie prowadzone będą prace mające na celu stworzenie taryfikatora płac, a także podjęte będą decyzję co do ujednolicenia sprawy premii, bo w firmie jest tak, że jedni pracownicy mają premię, a inni jej nie mają. Przedstawiciele związków zwrócili się z wnioskiem o ustalenie i zakomunikowanie pracownikom w jakich dniach będą mogli sobie odebrać dni wolne za święta przypadające w soboty, a więc za 15 sierpnia i 26 grudnia. Rozmawiano także o funduszu socjalnym i ewentualnym zwiększeniu kwoty wypłacanej w ramach tak zwanych wczasów pod gruszą.

Śr 22 Sty, 16:55