Nowy Rok 2020 zbliża się do nas dużymi krokami. Powitamy go już jutro. Jak zwykle będziemy sobie zadawać pytanie: Jaki ten rok będzie? Oczywiście prawie wszyscy chcielibyśmy, aby był lepszy od roku 2019. Niestety nie jest to takie pewne. Wprost przeciwnie pewne jest to, że będzie różnie. Dla jednych nadchodzący rok będzie rzeczywiście lepszy, ale równie pewne jest to, że dla części z nas będzie gorszy. Ze statystyk wiadomo, że urodzi się około 400 tysięcy nowych obywateli i około 400 tysięcy odejdzie z tego świata. Pewne jest, że na świcie dojdzie do różnego rodzaju tragedii, pojawią się nowe konflikty zbrojne, będą katastrofy, protesty społeczne. Wiele osób zrealizuje swoje plany i osiągnie sukcesy, ale będą też tacy dla których świat się zawali, pojawią się trudności i skomplikuje się życie. Będą też sytuacje, że będzie raz gorzej, a raz lepiej. Ktoś może powiedzieć, że wystarczy się postarać, a wszystko będzie dobrze, bo przecież przysłowie mówi, że każdy jest kowalem własnego losu. Niestety nie do końca jest to prawda. Są sprawy na które żadnego wpływu nie mamy, a które decydują o naszym życiu. I z tym musimy się pogodzić. Nie oznacza to jednak, że mamy założyć ręce i czekać co nam los przyniesie. Wprost przeciwnie należy robić wszystko co jest możliwe, aby nam się spokojnie żyło. Trzeba to jednak robić tak, aby nie odbywało się to kosztem innych. Ważne jest abyśmy w naszym postępowaniu kierowali się uczciwością, godnością i honorem. I co najważniejsze, abyśmy mieli świadomość tego, że istnieje Bóg Wszechmogący, który wie czego nam trzeba i który ma w stosunku do nas swoje plany. Być może nie zawsze te plany są dla nas zrozumiałe, dlatego trudno się będzie nam z pewnymi sprawami, które się wokół nas dziać będą pogodzić. Może pocieszy nas to, że inne przysłowie mówi, że niezbadane są wyroki Boskie i to, co w danej chwili wydaje się dla nas złe kiedyś okaże się dobre. Na zakończenie życzę wszystkim w nadchodzącym roku wszelkiej pomyślności, zdrowia, szczęścia, spokoju i spełnienia marzeń i planów. Niech to się spełni. Jan Seweryn

Pon 30 Gru 2019, 15:01