W dniu 13 grudnia odbyły się uroczystości upamiętnienia rocznicy wprowadzenia w Polsce stanu wojennego. Międzyzakładowa Organizacja Związkowa NSZZ „Solidarność” w MAN BUS na ogrodzeniu firmy wywiesiła banery z napisem „Stan wojenny pamiętamy” i z fotografiami obrazującymi tragiczne wydarzenia jakie miały miejsce w czasie stanu wojennego. Wcześniej „Solidarność” z MAN BUS wywiesiła w znajdujących się na terenie Starachowic wiatach przystankowych wielkoformatowe plakaty obrazujące to, co się wtedy działo. O godzinie 14.30 pod tablicą upamiętniającą działaczy „Solidarności” z FSC, która znajduje się na Budynku Biura Głównego MAN (dawniej FSC) złożono wiązanki i zapalono znicze. Okolicznościowe przemówienie wygłosił przewodniczący Jan Seweryn. Znicze zapalili Jan Dudzic i Jan Radecki. Wiązankę złożyli Jan Seweryn i Sylwia Mirota. Poczet sztandarowy stanowili: Mirosław Górecki, Stanisław Moroń i Krzysztof Staniek. O godzinie 18.00 w kościele Wszystkich Świętych odprawiona została Msza w intencji ofiar stanu wojennego. Po Mszy uczestnicy uroczystości udali się pod Pomnik „Solidarności” i pod tablicę upamiętniającą robotników pomordowanych przez komunistyczne władze PRL. Tam przemówienie wygłosił szef delegatury „Solidarności” Marian Ferenc. Następnie głos zabrała poseł Agata Wojtyszek. Po wystąpieniu pani poseł głos zabrał przewodniczący MOZ NSZZ „Solidarność” w MAN BUS Jan Seweryn, który omówił wydarzenia pierwszych dni stanu wojennego w Starachowicach. Następnie pod Pomnikiem i tablicą złożono wiązanki i zapalono znicze. W imieniu naszej organizacji związkowej wiązanki złożyli Jan Seweryn i Krzysztof Staniek. W uroczystości udział brały poczty sztandarowe: NSZZ „Solidarność” w MAN BUS, NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty, Starachowickiej Delegatury NSZZ „Solidarność” oraz Koła Emerytów i Rencistów NSZZ „Solidarność”. Poczet sztandarowy naszej organizacji stanowili: Waldemar Maciąg, Jan Radecki i Stanisław Moroń. O godzinie 17.00 na pod kamieniem „Solidarności” przedstawiciele Komisja Zakładowej NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty zapalili znicze i złożyli wiązanki.

Pt 13 Gru 2019, 21:02