W dniu dzisiejszym pod oknami budynku w którym mieszczą się pokoje zarządzających starachowickim odziałem APLEONA odbyła się pikieta pod hasłem „Żądamy podwyżki płacy pracowników APLEONA”. W pikiecie brał udział kilkudziesięciu pracowników. Jak pamiętamy NSZZ „Solidarność” o podwyżkę płacy wystąpił już na początku bieżącego roku. Niestety jak do tej pory pracodawca nie podjął nawet rozmów w tej sprawie tłumacząc się najpierw niesfinalizowaniem kontraktu z MAN-em, a później zmianami w zarządzie firmy i opracowywaniem budżetu. Miejmy nadzieję, że wczorajsza pikieta da przedstawicielom pracodawcy do myślenia i skłoni ich do podjęcia merytorycznych rozmów ze związkami zawodowymi. Jeżeli jednak pracodawca będzie trwał w swoim uporze to kolejna akcja protestacyjna odbędzie się przed siedzibą firmy w Warszawie. Następnym krokiem, jaki będzie zmuszona podjąć „Solidarność” będzie wszczęcie sporu zbiorowego, co może nawet zakończyć się strajkiem.

Śr 2 Paź, 11:49