W dniu 15 września odbyła się XXXVII Pielgrzymka Ludzi Pracy na Jasną Górę. W Pielgrzymce tradycyjnie uczestniczyli związkowcy z MAN BUS, PKC GROUP i APLEONA. W sumie było to 200 osób. Byli także związkowcy z innych starachowickich zakładów pracy. Przed Mszą, którą odprawił arcybiskup Józef Kupny odczytany został list prezydenta Andrzeja Dudy skierowany do uczestników Pielgrzymki. Następnie głos zabrał przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Piotr Duda. Przewodniczący stwierdził, że Związek w ostatnim czasie odniósł wiele sukcesów, które poprawiły los polskich pracowników. Ważną sprawą jest podwyżka płacy minimalnej, która od 1 stycznia 2020 roku wzrośnie do 2600 zł. „To jest wynagrodzenie za pracę, a nie jałmużna i rozdawnictwo, bo praca nie może być nigdy i nigdzie traktowana jak towar, bo człowiek dla człowieka nie może być towarem, musi być podmiotem. To słowa naszego duchowego Ojca św. Jan Pawła II, i to jest nasz testament, który musimy realizować” – stwierdził Piotr Duda. Następnie głos zabrał biorący udział w Pielgrzymce premier rządu RP Mateusz Morawicki. Premier mówił miedzy innymi o godności pracy i roli „Solidarności” w przemianach, które dokonują się obecnie w Polsce. Homilię do zebranych wygłosił metropolita przemyski arcybiskup Adam Szal. Arcybiskup przypomniał słowa księdza Jerzego Popiełuszki dotyczące wartości, które wyznawał i których broniła „Solidarność”. W Pielgrzymce udział wzięło około 20 tysięcy osób.

Pon 16 Wrz, 19:47