W dniu dzisiejszym na przyzakładowym parkingu MAN BUS odbyła się zorganizowana przez NSZZ „Solidarność” pikieta, która była wyrazem sprzeciwu wobec tego, co się w firmie dzieje. Prowadzący pikietę przewodniczący Jan Seweryn winą za obecną sytuację obarczył zarządzających firmą i zdecydowanie sprzeciwił się obarczaniu winą pracowników za błędy zarządzających. Przewodniczący podkreślił, że nie do przyjęcia jest pozbawianie ciężko pracujących ludzi premii miesięcznej, koncernowej i rocznej. Jak stwierdził Jan Seweryn trudna sytuacja firmy może skutkować zmniejszeniem zatrudnienia, a w skrajnym przypadku nawet likwidacją zakładu. Przewodniczący wezwał zarządzających firmą do negocjacji i zadeklarował, że „Solidarność” gotowa jest do dialogu na partnerskich warunkach. Pikieta odbyła się w dwóch turach. Od godziny 13.30 uczestniczyli w niej pracownicy drugiej zmiany, a od godziny 14.30 pracownicy zmiany pierwszej. W sumie w pikiecie uczestniczyło ponad tysiąc osób.
Pt 13 Wrz, 17:09