W dniu dzisiejszym odbyło się spotkanie NSZZ „Solidarność” z prezesem MAN BUS Münürem Yavuzem. Spotkanie to było odpowiedzią na nasze stanowisko w sprawie sytuacji w MAN BUS w Starachowicach. Prezes potwierdził, że sytuacja firmy jest wyjątkowo trudna, bo wciąż są problemy z terminową realizacją programu produkcyjnego. Prezes stwierdził ponadto, że musi się zmienić sposób zarządzania firmą. Od kierowników będzie się wymagać większych kompetencji i większego zaangażowania w pracę i rozliczać ich z nałożonych na nich zadań. Zmiany nastąpią na stanowisku kierownika zakładu i na stanowiskach szefów produkcji. Kierownika zakładu Marka Gouwsa zastąpi pochodzący z zakładu w Ankarze Turek (nazwisko nieznane), szefa produkcji (Montaż) M. Włoskowicza zastąpi W. Pawlak, szefa produkcji (Spawalnia i Lakiernia) P. Zauchę zastąpi K. Włoskowicz. Kierownikiem Działu Personalnego będzie. M. Kostecka. „Solidarność” uważa, że nie są to dobre zmiany. Podczas spotkania przewodniczący „Solidarności” Jan Seweryn wielokrotnie powtarzał, że skutków niewłaściwego zarządzania firmą nie mogą ponosić pracownicy. Nie do zaakceptowania dla „Solidarności” i pracowników firmy jest niewypłacanie w pełnej wysokości premii miesięcznej i zapowiedź niewypłacenia premii rocznej. Przewodniczący zapowiedział, że „Solidarność” będzie bacznie obserwować to, co się w firmie dzieje i zgłaszać swoje uwagi.
Wt 16 Lip, 18:15