W dniu dzisiejszym o godzinie 10.30 rozpoczęły się w Starachowicach obchody 228 rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja. Tradycyjnie rozpoczęły się one Mszą Świętą odprawioną w kościele Wszystkich Świętych. Mszę odprawił ksiądz proboszcz tej parafii Marek Bartosiński. Okolicznościową homilie wygłosił ksiądz Jarosław Jędrzejewski. Następnie uczestnicy uroczystości przemaszerowali pod Pomnik Niepodległości gdzie odbyła się dalsza część uroczystości. Okolicznościowe przemówienia wygłosili: starosta starachowicki Piotr Babicki, prezydent Starachowic Marek Materek i poseł PO Marzena Okła Drewnowicz. List skierowany do uczestników uroczystości przez wojewodę Agatę Wojtyszek odczytał Paweł Kępa. Po wystąpieniach „oficjeli” nastąpiło składanie wiązanek pod Pomnikiem Niepodległości. W imieniu naszej Komisji Międzyzakładowej Organizacji Związkowej złożyli: Małgorzata Żłobecka, Jan Seweryn i Andrzej Kępiński. W uroczystości udział brały poczty sztandarowe organizacji społecznych, instytucji samorządowych, związkowych i szkolnych. Poczet sztandarowy naszej MOZ stanowili: Mirosław Górecki, Jacek Cieśla i Jan Dudzic. Tegoroczne uroczystości miały skromny charakter, bo udział w nich wzięło mało mieszkańców Starachowic i powiatu starachowickiego. Zdjęcia z uroczystości  wykonał Remigiusz Przygoda.

Pt 3 Maj, 16:48