W dniu dzisiejszym na wniosek NSZZ „Solidarność” odbyło się spotkanie z dyrektorem PKC Dariuszem Abramem. Omawiana była sytuacja na „karuzeli” AP1. Pracownicy zatrudnieni na „karuzeli” są bardzo zdenerwowani i zbulwersowani tym, że pomimo tego, że pracują uczciwie w pocie czoła zarabiają mało. Na dodatek za miesiąc grudzień pozbawieni zostali większości premii, co spowodowało, że ich zarobki znacznie spadły. Wszystko to spowodowało, że na placówce panuje nerwowa atmosfera. Doszło nawet do tego, że jedna zmiana odmówiła pracy i przez około dwie godziny „karuzela” nie funkcjonowała. Podczas spotkania z prezesem Abramem staraliśmy się dowiedzieć co się dzieje i dlaczego pomimo ciężkiej pracy pracownicy zostali pozbawieni premii. Niestety prezes nie potrafił odpowiedzieć na nasze pytania. Stwierdził jedynie, że w procesie produkcyjnym nic się nie zmieniło i nie rozumie dlaczego nie jest osiągana produktywność mająca bezpośrednie przełożenie na wysokość premii. Ostatecznie ustalone zostało, że prezes i kierownik placówki przyjrzą się zaistniałej sytuacji i dokonają ewentualnych działań naprawczych. Spotkanie nie zakończyło się rozwiązaniem problemu na co liczyliśmy. Uważamy, że sprawa jest w toku i będziemy bacznie śledzić co się na „karuzeli” dzieje. Uważamy również, że za swoją ciężką pracę pracownicy powinni być odpowiednio wynagradzani. Dodać trzeba, że praca na „karuzeli” jest wyjątkowo uciążliwa, bo odbywa się w wymuszonym tempie i w wymuszonej pozycji ciała.

Czw 14 Lut, 17:44