W dniu dzisiejszym odbyło się spotkanie w sprawie podpisania porozumienia o dalszym funkcjonowaniu w MAN tak zwanego elastycznego czasu pracy. Podczas spotkania pracownicy Działu Personalnego przedstawili slajdy dotyczące tej sprawy. W slajdach opisano na jakich warunkach miał by funkcjonować elastyczny czas pracy, a ponadto przedstawiono pozytywy i negatywy podpisania lub niepodpisania porozumienia. Przedstawiciele NSZZ „Solidarność” nie wdawali się w dyskusję na temat tego, co im przedstawiono ani nie zajęli stanowiska, co do podpisania porozumienia. Z prezentacją, którą przedstawiono związkom zawodowym zapoznana zostanie cala załoga na spotkaniach, które w najbliższych dniach zostaną zorganizowane na wydziałach. Pracownicy Działu Personalnego będą odpowiadać na ewentualne pytania i wyjaśniać wszelkie wątpliwości. Także w dniu dzisiejszym podpisane zostało porozumienie o zwiększeniu limitu godzin nadliczbowych o 48. W tej chwili limit godzin wynosi 308. Praca ponad 260 godzin nadliczbowych będzie się odbywać na zasadzie pełnej dobrowolności. W przypadku naruszania tej zasady porozumienie zostanie natychmiast zerwane. Każda godzina powyżej 260 będzie zapłacona 100% dodatkiem. Ponadto pracownicy, którzy przekroczą 260 godzin nadliczbowych otrzymają 300 zł. extra przy wypłacie za grudzień. Natomiast wszyscy pracownicy firmy będą mieć gwarancję premii z tytułu produktywności w pełnej wysokości (6%) a premia z tytułu jakości będzie co najmniej 5% chociaż Zarząd dołoży wszelkich starań, aby ona była też na poziomie 6%.

Wt 6 Lis, 17:56