W dniu dzisiejszym w kościele Świętej Trójcy tak jak co roku odbyły się uroczystości rocznicy śmierci księdza Jerzego Popiełuszki. Jest to już 34 rocznica jego męczeńskiej śmierci. Mszę zamówioną przez naszą organizację związkową celebrował i podniosłą homilię wygłosił ksiądz Henryk Czyż. Po Mszy uczestnicy uroczystości udali się pod tablicę i popiersie księdza Popiełuszki gdzie złożono wiązanki i zapalono znicze. W uroczystości udział wzięły poczty sztandarowe Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej, Urzędu Miasta Starachowice oraz dwa poczty, którymi były: historyczny sztandar Komisji Fabrycznej Fabryki Samochodów Ciężarowych i nowy sztandar Międzyzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ „Solidarność” w MAN BUS. Wiązankę złożył przewodniczący Komisji MOZ Jan Seweryn a znicze zapalili kombatanci „Solidarności” Edward Dudek i Jerzy Wierzbiński a także Krzysztof Wójtowicz. W uroczystości udział wzięła starosta powiatu starachowickiego Danuta Krępa. Uroczystość zakończyło odśpiewanie hymnu. Poczty sztandarowe organizacji NSZZ „Solidarność” stanowili: Waldemar Maciąg, Andrzej Kępiński i Jan Radecki oraz Mirosław Chorab, Maciej Maciąg i Krzysztof Fereniec. Uroczystości rocznicowe odbywają się w kościele Świętej Trójcy od roku 1985.

Pt 19 Paź, 19:59