W dniu dzisiejszym Międzyzakładowa Organizacja Związkowa NSZZ „Solidarność”, która obejmuje swoim działaniem firmy MAM BUS, PKC GROUP i APLEONA, obchodziła 38 rocznicę powstania Związku. W roku bieżącym był to „Rajd szlakiem starachowickiej Solidarności”. Uroczystość rozpoczęła się o godzinie 14,45 pod tablicą na Budynku Biura Głównego MAN upamiętniającą działaczy związkowych z lat 1980 – 1981 działających w Fabryce Samochodów Ciężarowych. Pod tablicą zebrało się kilkudziesięciu związkowców z flagami, transparentem i dwoma sztandarami. Okolicznościowe przemówienie wygłosił przewodniczący MOZ Jan Seweryn. Przewodniczący przypomniał historię tworzenia Związku w FSC i mówił o represjach jakim poddani byli związkowcy z tego zakładu w okresie stanu wojennego. W dalszej części przemówienia Jan Seweryn z dumą mówił o tym, że tak jak w roku 1981 „Solidarność” w FSC była jedną z największych organizacji w Regionie Świętokrzyskim tak teraz „Solidarność” w MAN BUS jest największą organizacją w Regionie. MOZ ma 1200 członków, działa prężnie i jest profesjonalnie przygotowana do rozwiązywania nawet najtrudniejszych problemów. Przewodniczący stwierdził, że w „Solidarności” potrzebne są zmiany, bo nie może być tak, że niektórzy przewodniczący sprawują swoje funkcje przez trzydzieści lat. To jest demoralizujące, bo co niektórzy zupełnie oderwali się od dołów związkowych i nie rozumieją problemów z którymi przychodzi się borykać związkowcom w zakładach pracy. Jako przykład Jan Seweryn wymienił sprawę elastycznego czasu pracy, wypowiadanie układów pracy, aby zorganizować strajk, niedotrzymania przez PiS i szefa Związku Piotra Dudę obietnicy przechodzenia na emeryturę po przepracowaniu czterdziestu lat. Po przemówieniu przewodniczącego związkowcy złożyli wiązanki i zapalili znicze pod tablicą. Następnie wsiedli do autokaru i pojechali do kościoła Świętej Trójcy gdzie złożyli wiązankę pod popiersiem księdza Jerzego Popiełuszki i zapalili znicze i złożyli wiązankę pod pomnikiem Anny Walentynowicz. Następnie modlono się w intencji Ojczyzny. Modlitwy prowadził proboszcz parafii ksiądz Andrzej Rdzanek. Z kościoła Świętej Trójcy związkowcy udali się pochodem Aleją Armii Krajowej pod kamień na Rondzie „Solidarności”. W czasie przemarszu odtwarzano piosenki strajkowe min. „Mury”, „Janek Wiśniewski padł”, „Piosenka dla córki” i inne. Pod kamieniem na rondzie złożono znicze i odśpiewano Hymn „Solidarności”. Następnie związkowcy wsiedli do autokaru i pojechali do kościoła Wszystkich Świętych. Tam pod Pomnikiem „Solidarności” modlono się w intencji zmarłych działaczy związkowych: Edwarda Dajewskiego, Adama Mazura, Michała Krzyżowskiego, Andrzeja Garbacza, Zbigniewa Rafalskiego, Macieja Gruszczyńskiego, Haliny Strzelec, Marii Lipiec, Kamila Krakowiaka, Franciszka Michałka, Romana Wuja i proboszczów parafii, przyjaciół „Solidarności”, księdza Tadeusza Jędry i księdza Józefa Domańskiego. Następnie złożono wiązanki i zapalenie znicze pod Pomnikiem „Solidarności” i pod tablicą poświęconą robotnikom pomordowanym przez władzę komunistyczną. Uroczystość zakończyło odśpiewanie Hymnu „Solidarności”.
Pt 31 Sie, 18:43