Tak jak w całej Polsce w dniu dzisiejszym w Starachowicach odbyły się obchody Święta uchwalenia Konstytucji 3 Maja. Uroczystość rozpoczęła się Mszą Świętą, którą celebrował i okolicznościową homilię wygłosił ksiądz Marek Janas. Po Mszy poczty sztandarowe i uczestnicy uroczystości przemaszerowali pod Pomnik Niepodległości gdzie odbyła się dalsza część obchodów. Krótki okolicznościowy program artystyczny przedstawili uczniowie Szkoły Podstawowej numer 12 w Starachowicach. Następnie głos zabrali oficjele. Jako pierwszy przemówił prezydent Starachowic Marek Materek. Następnie głos zabrała starosta Danuta Krępa. Kolejnym mówcą był poseł Krzysztof Lipiec. Podczas jego przemówienia nastąpiła awaria nagłośnienia co spowodowało, że jego wystąpienie było mało słyszalne. Odczytane zostały listy wojewody kieleckiej Agaty Wojtyszek i poseł Anny Krupki. Po przemówieniach delegacje organizacji społecznych, politycznych, kombatanckich, związków zawodowych, a także szkół złożyli pod Pomnikiem wiązanki kwiatów. W imieniu naszej Międzyzakładowej Organizacji Związkowej wiązankę złożyli: Jan Seweryn, Jan Radecki i Andrzej Kępiński. Poczet sztandarowy stanowili: Krzysztof Fereniec, Mirosław Górecki i Marcin Płatek.

Czw 3 Maj, 17:14