W dniu wczorajszym w Miejskiej Bibliotece Publicznej na ulicy Kochanowskiego w Starachowicach odbyła się promocja książki Jana Seweryna pt. „Solidarność Starachowicka 2”. W spotkaniu z autorem udział wzięło kilkadziesiąt osób w tym działacze „Solidarności”. Książka zawiera wywiady z działaczami „Solidarności” z lat 1980-1989, opracowania dokumentów IPN wytworzonych przez Służbę Bezpieczeństwa, a także protokół z rozprawy jaką komunistyczna władza wytoczyła grupie starachowickich opozycjonistów zaangażowanych w kolportaż ulotek i prasy podziemnej. W książce zamieszczono dużą ilość zdjęć i skanów dokumentów z okresu stanu wojennego. Janowi Sewerynowi wywiadów udzielili: Waldemar Witkowski, Paweł Perchel, Andrzej Jedrzejczyk, Michał Krzyżowski, Stanisław Szczygieł, Jerzy Wierzbiński, Stanisław Kosior, Aleksander Paniec, Wojciech Zawal i Janusz Kaczor. Książka „Solidarność Starachowicka 2” jest czwartą książką Jana Seweryna poświęconą starachowickiej „Solidarności”. Wcześniej były następujące książki: „Byłem przewodniczącym Solidarności wywiad Jana Seweryna z Edwardem Dajewskim przewodniczącym NSZZ Solidarność” w Fabryce Samochodów Ciężarowych w Starachowicach w roku 1981”, „Solidarność Starachowicka” i „Jerzy Nobis jeden z dziesięciu milionów”. Książkę można nabyć w biurze „Solidarności” w MAN BUS.
Czw 19 Kwi, 17:20