W dniu dzisiejszym odbyła się kolejna tura rozmów płacowych w MAN. Chociaż negocjacje nie przyniosły oczekiwanego przez „Solidarność” rezultatu to jednak pojawiła się szansa na nieco korzystniejsze rozwiązania. Bardzo pozytywne jest to, prezes wyraził zgodę na włączenie 8% premii z oceny pracownika do płacy zasadniczej. Kolejną pozytywną sprawą jest to, że w zasadzie jest także zgoda na przekształcenie umów terminowych w umowy stał, a także przeniesienie sporej grupy pracowników zatrudnionych przez agencję pracy tymczasowej na umowy terminowe do MAN-a. W związku z nowymi propozycjami prezesa Komisja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” odwołała zaplanowaną na dzień jutrzejszy pikietę. Jutro załoga zostanie poinformowana o szczegółach propozycji prezesa i od tego jak te propozycje zostaną przez pracowników ocenione będą zależały dalsze działania Związku. Rozmowy były wyjątkowo trudne i niewiele brakowało, aby były zerwane.
Śr 21 Lut, 18:38