Tak jak to było zapowiadane w dniu dzisiejszym odbyła się w MAN akcja protestacyjna. Głównym powodem przeprowadzenia przez „Solidarność” tej akcji był niezadawalający przebieg negocjacji płacowych. „Solidarność” postuluje podwyżkę płacy zasadniczej o 300 zł., włączenie do płacy zasadniczej 8% premii z oceny pracownika i stabilizację zatrudnienia. To są główne postulaty, ale w sumie tych postulatów jest dziewięć. Niestety prezes Kobriger uznał, że główne postulaty są nie do spełnienia i ze swojej strony zaproponował podwyżkę o 2% co w przeliczeniu na pieniądze jest około 50 – 80 zł. To wzburzyło związkowców, dlatego zdecydowano się na przeprowadzenie akcji protestacyjnej. Protest rozpoczął się o godzinie 14.00. Druga zmiana – około 250 osób – zebrała się przed bramą firmy i wyraziła swoje niezadowolenie poprzez włączenie sygnałów dźwiękowych swoich aut. Głowna część protestu rozpoczęła się o godzinie 14.30. Pracownicy pierwszej zmiany – około 1000 osób – po skończeniu pracy zebrali się przed bramą i wysłuchali relacji przewodniczącego Międzyzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ „Solidarność” Jana Seweryna z przebiegu negocjacji płacowych. Pracownicy gwizdami skomentowali propozycje płacowe prezesa. Następnie udali się do swoich samochodów i włączyli klaksony. Używane też były różnego rodzaju trąbki, syreny a nawet petardy. O 15.00 nastąpił wyjazd z parkingu. Większość pracowników przejeżdżając koło Biurowca Głównego MAN włączała klaksony.

Pon 29 Sty, 17:09