Zaloguj przez Facebook
Wczoraj zostało podpisane porozumienie pomiędzy związkami zawodowymi a Zarządem firmy o zwiększeniu do 384 limitu godzin nadliczbowych. O zwiększenie tego limitu wnioskował Zarząd, bo część pracowników przekroczyła już nieco albo wkrótce przekroczy limit 260 godzin nadliczbowych, a w chwili obecnej jest potrzeba pracy przy ostatecznym montażu autobusów. Autobusy muszą być wyprodukowane, bo muszą być w terminie oddane do klienta. Związki zawodowe postawiły jednak warunki od których uzależnione było podpisanie porozumienia. Jednym z tych warunków jest pełna dobrowolność pracy ponad limit 260 godzin. Gdyby się jednak okazało, że na pracownikach jest wywierany nacisk, aby pracowali nadliczbowo porozumienie zostanie zerwane. Dodatkowym warunkiem podpisania porozumienia jest wyższa niż normalnie zapłata za godziny ponad limit 260 godzin. Tak, więc za każdą godzinę ponad ten limit pracodawca zapłaci dodatkowo 100%. Ponadto wszyscy pracownicy firmy otrzymają bonus w wysokości 200 zł. Praca w zwiększonym limicie godzin nadliczbowych dotyczy w zasadzie tylko końcowych stanowisk montażowych. Większości pracowników firmy podwyższony limit godzin nadliczbowych nie dotyczy.

Wt 10 Paź, 12:27