Zaloguj przez Facebook
W ubiegłą sobotę związkowcy z Międzyzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ „Solidarność” w MAN BUS wraz z rodzinami byli na wycieczce w Warszawie. Pierwszym punktem wycieczki było odwiedzenie kościoła Świętego Stanisława Kostki na Żoliborzu w którym w stanie wojennym posługę duszpasterską sprawował ksiądz Jerzy Popiełuszko. Związkowcy wzięli udział we Mszy Świętej a następnie zwiedzali Muzeum, które znajduje się w podziemiach kościoła. W Muzeum zgromadzone są pamiątki związane księdzem Jerzy. Po zwiedzeniu Muzeum przewodniczący Międzyzakładowej Organizacji Związkowej Jan Seweryn złożył wiązankę na grobie księdza Jerzego Popiełuszki. Warto wspomnieć, że w kościele znajduje się tablic poświęconych księdzu Popiełuszce ufundowana w roku 1985 przez starachowickich działaczy „Solidarności”. Kolejnym punktem programu wycieczki było Muzeum Powstania Warszawskiego gdzie jej uczestnicy mogli się zapoznać z historią przebiegu Powstania i obejrzeć zgromadzone tam pamiątki. Wycieczkę zakończyło indywidualne zwiedzanie Starego Miasta i okolic. W wycieczce udział wzięło 100 osób.

Nie 2 Lip, 16:25