Zaloguj przez Facebook
Tak, jak co roku w Starachowicach odbyły się w dniu dzisiejszym obchody 226 rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja. Tradycyjnie rozpoczęła je Msza Święta odprawiona w kościele Wszystkich Świętych. Mszę celebrował i okolicznościową homilię wygłosił ksiądz Marek Janas. Następnie uczestnicy uroczystości przemaszerowali pod Pomnik Niepodległości gdzie przemówienia wygłosili starosta starachowicki Danuta Krępa i poseł Krzysztof Lipiec. Odczytano także list wojewody świętokrzyskiego Agaty Wojtyszek. Następnie przedstawiciele władz lokalnych, organizacji społecznych i związkowych oraz starachowickich szkół złożyli wiązanki pod Pomnikiem. Uroczystość zakończyła defilada młodzieży starachowickich szkół mundurowych i odśpiewanie Roty. Wiązankę w imieniu naszej Międzyzakładowej Organizacji Związkowej złożyli Jan Seweryn i Andrzej Kępiński. Poczet sztandarowy naszej organizacji stanowili: Krzysztof Wójtowicz, Czesław Niewczas i Jacek Cieśla. Transparent nieśli Jan Dudzic i Wojciech Kamoda.
Śr 3 Maj, 18:49