Zaloguj przez Facebook

Boże Narodzenie i Święta Wielkanocne są Świętami jednoznacznie chrześcijańskimi. Są one upamiętnieniem ważnych – historycznie potwierdzonych – wydarzeń jakimi było narodzenie i zmartwychwstanie Chrystusa. Na przestrzeni wieków Święta te obrosły różnego rodzaju obyczajami, które jednak z wiarą nie mają wiele wspólnego. Oczywiście nie jest to nic złego, ale pod warunkiem, że nie zostanie zakłócona hierarchia ważności. Nie może być tak, że dla kogoś ważniejsze jest tak zwany lany poniedziałek, pieczenie ciasta czy odwiedzenie rodziny niż udział we Mszy Świętej w Niedzielę Wielkanocną. Nie można Świąt Wielkanocnych traktować, jako dni wolnych od pracy, które można przeznaczyć na imprezowanie czy wojaże. Nie do pomyślenia jest, aby ktoś, kto się deklaruje, że jest chrześcijaninem nie znalazł czasu na odwiedzenie Grobu Pańskiego, bo tyle w Niedzielę Wielkanocną ma innych „pilniejszych” zajęć. Czy wobec tego należy zostawić wszystko i skupić się wyłącznie na aspektach religijnych? Oczywiście, że nie. Przy odrobinie dobrej woli można pogodzić jedno i drugie. Można znaleźć czas na odwiedzenie kościoła i poświęcenie jajek, ale można również znaleźć czas na upieczenie placków. Można znaleźć czas na uczestnictwo we Mszy Wielkanocnej i można znaleźć czas na rodzinne biesiadowanie. Prawdę mówiąc to łączenie elementów świeckich i religijnych jest wręcz wskazane, bo czyni to Święta bardziej uroczystymi, pełniejszymi, co znacznie podnosi ich rangę i sprawia, że z utęsknieniem na nie oczekujemy. Niech te Święta Wielkiej Nocy przyniosą dużo radości i pokoju, a zmartwychwstały Chrystus napełni nas miłością i nadzieją na kolejne dni naszego życia osobistego, rodzinnego, zawodowego i społecznego budząc w każdym z nas pragnienie budowania cywilizacji miłości. Wesołych Świąt Wielkanocnych pracownikom MAN, PKC i Gegenbauer a w szczególności członkom i sympatykom NSZZ „Solidarność” jak również czytelnikom „Wiadomości Związkowych” i wszystkim odwiedzającym tę stronę  życzy przewodniczący Międzyzakładowej Organizacji Związkowej w MAN  BUS Jan Seweryn.

Czw 13 Kwi, 10:16