Zaloguj przez Facebook
W dniu 2 marca odbyło się comiesięczne zebranie Komisji Międzyzakładowej. Pierwszym punktem zebrania była relacja przewodniczącego Komisji Jana Seweryna z posiedzenia Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ „Solidarność”. Na Regionie omawiano między innymi sprawę zagrożenia dla lokalnego rynku pracy ze strony obywateli Ukrainy, którzy masowo przyjeżdżają do Polski i zatrudniają się w polskich zakładach pracy na o wiele gorszych warunkach niż Polacy. W sprawie tej Region zamierza wydać stosowne oświadczenie. Drugim punktem zebrania Komisji było przyjęcie do Związku 28 nowych członków. Następnie przewodniczący omówił sytuację w zakładach, które Komisja obejmuje swoim działaniem. W MAN wciąż nierozwiązana została sprawa podwyżki płacy. Ostatnie spotkanie z prezesem Kobrigerem niczego nie wyjaśniło. To, co zaproponował prezes znacznie odbiega od oczekiwać pracowników i NSZZ „Solidarność”. Pracownicy są wręcz zbulwersowani propozycją prezesa. Następne spotkanie w sprawie podwyżki wynagrodzeń zaplanowano na 13 marca. Członkowie Komisji dyskutowali o ewentualnych posunięciach Związku w przypadku gdyby na spotkaniu z prezesem nie udało się wynegocjować podwyżki w zaproponowanej przez „Solidarność” wysokości. Mowa była o podjęciu akcji protestacyjnej ze strajkiem włącznie. W firmie trwa oddawanie pracownikom dni nadpracowanych w poprzednich miesiącach. Dniami wolnymi są w zasadzie piątki, ale poszczególni pracownicy mają wolne także inne dni. Okazuje się, że części pracowników w te wolne dni musi przychodzić do pracy w ramach pracy w godzinach nadliczbowych. Jeżeli chodzi o podwyżkę płacy w PKC to niespodziewanie nastąpił impas. Zarząd firmy nie kwapi się do kolejnego spotkania, chociaż wstępnie było ono umówione na 27 lutego. Na poprzednim spotkaniu „Solidarność” zgłosił kilka uwag, co do porozumienia płacowego gdyż uważaliśmy, że dla części pracowników zaproponowane przez Zarząd rozwiązania są niekorzystne. NSZZ „Solidarność” wciąż jest gotowy do rozmów na temat podwyżki płac, ale niestety druga strona chyba jeszcze nie jest gotowa. Sytuacja, jaka zaistniała rodzi obawy, że miesiąc marzec może być kolejnym miesiącem bez podwyżek. W Gegenbauer w dalszym ciągu sprawa podwyżki nie została nawet zapoczątkowana, ponieważ jak stwierdził prezes Kotarba firma nie ma kontraktu na dalszą obsługę MAN-a i według niego nie jest wiadome czy będzie miała. W dalszej części obrad Komisja przyjęła uchwałę o ufundowaniu paniom należący do NSZZ „Solidarność” upominków z okazji Dnia Kobiet. Zdecydowano o zorganizowaniu uroczystego spotkania członków Autonomicznego Klubu Honorowych Dawców Krwi. Przewodniczący poinformował o zorganizowani w lato dwóch wycieczek. Pierwszą do Warszawy do Muzeum Powstania Warszawskiego a drugą do Wrocławia i w Góry Stołowe.

Pt 3 Mar, 12:34