Zaloguj przez Facebook
Tak jak to było zapowiadane, w dniu dzisiejszym odbyło się w MAN drugie spotkanie w sprawie podwyżki wynagrodzeń. Prezes Michael Kobriger podtrzymał złożone wcześniej na piśmie propozycje podniesienia płacy zasadniczej o 2% oraz dodatkowo 1% który miałby być do dyspozycje kierowników na wyrównanie dysproporcji płacowych. Ponadto prezes zagwarantował wypłatę drugiej części (40%) tak zwanego dobrowolnego dodatku w pełnej wysokości, chociaż nie zostały spełnione wszystkie kryteria upoważniające do jego wypłacenia. NSZZ „Solidarność” wyszedł z postulatem, aby podwyżka wynosiła 300 zł (jednakowo dla wszystkich pracowników) plus jednorazowy bonus w wysokości 1000 zł. za wyjątkowo ciężką pracę w roku 2016. Według prezesa są to żądanie nierealne. Spotkanie zakończyło się właściwie niczym bo każda ze stron pozostała na swoim stanowisku. Kolejne spotkanie w sprawie wzrostu płac zaplanowano na początek marca.
Jan Seweryn
Pon 20 Lut, 17:56