Zaloguj przez Facebook
W dniu 2 lutego odbyło się zebranie Komisji Międzyzakładowej. W spotkaniu wzięli udział zakładowi społeczni inspektorzy pracy Zbigniew Palacz z MAN BUS i Piotr Bracik z PKC GROUP, którzy przedstawili sprawozdania ze swojej działalności w roku 2016. Następnym punktem zebrania było przyjęcie do Związku dziesięciu osób. W dalszej części zebrania przewodniczący Komisji Jan Seweryn omówił sytuacje w zakładach, które Komisja obejmuje swoim działaniem. W MAN odbyło się pierwsze spotkanie związków zawodowych z prezesem Kobrigerem na temat podwyżki wynagrodzeń. Niestety propozycja prezesa rozmija się z oczekiwaniami „Solidarności” i pracowników firmy. Zarówno „Solidarność” jak i załoga oczekują znacznie więcej. W najbliższych dniach Zarząd MAN ma przedstawić oficjalne propozycje dotyczące podwyżki płacy. Po zapoznaniu się z tymi propozycjami Komisja podejmie decyzje co do dalszego postępowania w tej sprawie. Duże zaniepokojenie Związku spowodowała informacja o tym, że premia z zysku koncernu ma zostać wypłacona w 30% a nie jak to zapowiadano w 50% średniej płacy pracownika. „Solidarność” podjęła w tej sprawie stosowane działania, które miejmy nadzieję będą skutkować tym, że premia zostanie wypłacona w 50%. Po naszych interwencjach ma być w końcu uporządkowany parking przyzakładowy. Po podpisaniu przez związki zawodowe Regulaminu Pracy został on przekazany na wydziały, aby pracownicy się z nim zapoznali. W PKC nie odbyło się spotkanie w sprawie podwyżki płacy, chociaż uzgodniono, że takie spotkanie będzie. Niestety Zarząd firmy przeciąga sprawę z niewiadomego powodu. Ważną sprawą jest, że koncern PKC GROUP zostanie wkrótce przejęty przez hinduski koncern Motherson Group. Jakie to będzie miało skutki dla PKC i dla pracowników nikt nie jest w stanie powiedzieć. W Gegenbauer w dalszym ciągu nie jest jasna sprawa przedłużenia kontraktu z MAN co powoduje, że w tej chwili nie mogą być rozpoczęte rozmowy w sprawach płacowych. Przewodniczący Seweryn kontaktował się z Komisją Międzyzakładową NSZZ „Solidarność” w Philips Morris w skład, której wchodzi „Solidarność” w Gegenbauer. Ustalono, że gdy tylko sytuacja się wyjaśni podjęta zostanie próba rozmów o wzroście płac. W chwili obecnej Komisja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” w Philip Morris oczekuje na odpowiedź Zarządu Gegenbauer na pismo dotyczące uregulowania kilku istotnych dla pracowników spraw. Tak jak to zapowiadano członkowie naszej Komisji Międzyzakładowej wezmą udział w szkoleniu, którego tematem będzie czas pracy i ostatnie zmiany w Kodeksie Pracy. Szkolenie będzie prowadzić ekspert z Regionu Rzeszowskiego NSZZ „Solidarność”. Do starachowickiego oddziału Polskiego Czerwonego Krzyża przekazano 15 nieodebranych paczek mikołajkowych.

Pon 6 Lut, 8:49