Zaloguj przez Facebook
W dniu 19 października odbyły się, organizowane przez Komisję Międzyzakładową NSZZ „Solidarność” w MAN BUS obchody 32 rocznicy śmierci księdza Jerzego Popiełuszki. W dniu tym w kościele Świętej Trójcy odprawiona został Msza Święta. Mszę celebrował ksiądz Henryk Czyż, który wygłosił też homilię nawiązującą do działalności i życia księdza Popiełuszki. Ksiądz Czyż kilkukrotnie dziękował „Solidarności” z MAN-a za pamięć o księdzu Jerzym. Po Mszy wyświetlony został film Jana Seweryna pt. „Zło dobrem zwyciężaj” na który składały się zdjęcia księdza Popiełuszki z różnych okresów jego życia i fragmenty jego homilii wygłaszanych podczas Mszy za Ojczyznę. Następnie uczestnicy uroczystości przeszli pod popiersie księdza Popiełuszki i tablicę jemu poświęconą gdzie zostały złożone wiązanki i zapalone znicze. Uroczystość zakończyło odśpiewanie Hymnu. Wiązankę złożono i zapalono znicze także pod pomnikiem Anny Walentynowicz.

Czw 20 Paź 2016, 17:13