Zaloguj przez Facebook
W dniu 18 września odbyła się XXXIV Pielgrzymka Ludzi Pracy na Jasną Górę. Jak co roku udział w niej wzięli związkowcy z zakładów, które swoim działaniem obejmuje Komisja Międzyzakładowa w MAN Bus a więc z MAN, PKC i Gegenbauer. W sumie było to 230 osób. Związkowców na Jasnej Górze przywitał przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Piotr Duda. Przewodniczący stwierdził, że „Solidarność” wciąż prowadzi walkę o godność ludzi pracy. W chwili obecnej Związek walczy o ograniczenie handlu w niedzielę i powrót do poprzedniego wieku emerytalnego. Szef „Solidarności” podkreślił, że wraz ze zmianą władzy nastąpiła znaczna poprawa w relacjach pomiędzy prezydentem i rządem a NSZZ „Solidarność”. Dzięki temu udało się znacznie ograniczyć stosowanie tak zwanych umów śmieciowych i podnieść płacę minimalną. Już za rok przywrócony zostanie poprzedni wiek emerytalny. Po przemówieniu przewodniczącego „Solidarności” odprawiona została Msza Święta, której przewodniczył abp Józef Kupny, metropolita wrocławski i Krajowy Duszpasterz Ludzi Pracy a homilię wygłosił biskup pomocniczy diecezji radomskiej Piotr Turzyński. Odczytany został list, jaki prezydent Andrzej Duda przesłał do uczestników Pielgrzymki. W tegorocznej Pielgrzymce uczestniczyło około 25 tysięcy związkowców. Obecni byli także członkowie rodziny księdza Jerzego Popiełuszki.
Pielgrzymki Ludzi Pracy na Jasną Górę zapoczątkował błogosławiony ks. Jerzy Popiełuszko, który od dwóch lat jest patronem NSZZ "Solidarność". Pierwsza Pielgrzymka odbyła się we wrześniu 1983 a uczestniczyli w niej głównie robotnicy z Huty Warszawa. Rok później do Częstochowy pielgrzymowali już pracownicy z całej Polski.

Pon 19 Wrz 2016, 8:12