Zaloguj przez Facebook

W dniu 31 sierpnia w MAN odbyły się zorganizowane przez Komisję Międzyzakładową NSZZ „Solidarność” obchody 36 rocznicy powstania Związku. Pierwszą częścią obchodów była Konferencja pod tytułem „Spotkania po latach” w której uczestniczyli działacze związkowi z lat 1980 -1989 z FSC i innych starachowickich zakładów pracy a więc:

• Nobis Jerzy – członek Prezydium Komisji Fabrycznej FSC – internowany (Kielce Piaski, Hrubieszów, Nowy Łubków) – uczestnik 10-ciodniowej głodówki;
  • Kępa Piotr – członek Komisji Fabrycznej FSC;
  • Miernikiewicz Henryk – internowany;
  • Krupa Adam – karna jednostka wojskowa w Czerwonym Borze, w stanie wojennym zajmował się małym sabotażem;
  • Ofman Tomasz – szef Delegatury NSZZ „Solidarność” – internowany;
  • Pryciak Andrzej – Przewodniczący Komisji Zakładowej w MPK – zwolniony z pracy – mały sabotaż;
  • Szczygieł Stanisław – członek Komisji Fabrycznej FSC – dwukrotnie internowany;
  • Wierzbiński Jerzy – członek Komisji Zakładowej w MPK – zwolniony z pracy – mały sabotaż;
  • Kosior Stanisław – wiceprzewodniczący Komisji Zakładowej w Kieleckie Przedsiębiorstwo Budownictwa Przemysłowego – skazany na 3 lata więzienia – uczestnik 18-nasto dniowej głodówki w Hrubieszowie;
  • Nowak Leszek – przewodniczący Komisji Zakładowej w Zakładzie Transportu Samochodowego – internowany – powołany do karnej jednostki wojskowej w Czerwonym Borze.

Wśród zaproszonych gości byli:

• Andrzej Bętkowski – wicewojewoda świętokrzyski;
  • Materek Marek – prezydent Starachowic;
  • Bartosz Waldemar – szef Regionu Świętokrzyskiego NSZZ „Solidarność”;
  • Ferenc Marian – Szef Delegatury NSZZ „Solidarność” w Starachowicach;
  • Przedstawiciele Młodzieży Wszechpolskiej;
  • Cezary Zając – przewodniczący „Solidarności” w Poligrafii;
  • Mróz Marek – przewodniczący „Solidarności” w Odlewniach Polskich.

Były też starachowickie media:

• TV Starachowice;
  • Radio Eska;
  • „Echo Dnia”;
  • „Tygodnik Starachowicki”;
  • „Gazeta Starachowicka”.

Prawie w komplecie stawili się członkowie Komisji Międzyzakładowej z MAN BUS.
Niespodziewanymi gośćmi byli Anna i Alan MAHE z Francji. Alan MAHE pomagał w stanie wojennym Henrykowi Miernikiewiczowi i jego rodzinie.
Jan Seweryn wygłosił prelekcję na temat tworzenia i działalności „Solidarności” w Fabryce Samochodów Ciężarowych. Mowa była także o działalności opozycyjnej w stanie wojennym i represjach wobec starachowickich działaczy związkowych a także o odtwarzaniu Związku w latach 1988-1989. Prelegent przy pomocy urządzeń multimedialnych przedstawił wiele ciekawych dokumentów i fotografii. Po wystąpieniu Jana Seweryna kombatanci związkowi opowiadali o swojej działalności i przeżyciach z nią związanych. Konferencja trwała prawie dwie godziny. Następnie uczestnicy uroczystości udali się pod tablicę upamiętniającą działaczy „Solidarności” z FSC gdzie złożyli wiązanki. Wiązanki złożyli: wicestarosta świętokrzyski Andrzej Bętkowski, prezydent Starachowic Marek Materek, prezes MAN Stanisław Ziętkiewicz, poseł Krzysztof Lipiec, grupa kombatantów „Solidarności” wraz z Anną i Alanem MAHE, związkowcy z Gegenbauer-a i PKC Group, przedstawiciele Młodzieży Wszechpolskiej, szef starachowickiej delegatury Marian Ferenc, przewodniczący „Solidarności” w Poligrafii Cezary Zając, przewodniczący „Solidarności” w Odlewniach Polskich Marek Mróz a także przedstawiciele „Solidarności” z poszczególnych wydziałów MAN-a: z Montażu, Spawalni, Oblachowania, Lakierni i Magazynu. Wiązankę złożyli także przedstawiciele Komisji Międzyzakładowej. Po odśpiewaniu hymnu „Solidarności” uczestnicy uroczystości udali się na obiad. Po obiedzie delegacja z „Solidarności” z MAN i przedstawiciele Młodzieży Wszechpolskiej udali się pod Pomnik Anny Walentynowicz gdzie złożyli wiązanki i zapalili znicze.

Czw 1 Wrz 2016, 19:12