Zaloguj przez Facebook
Z powodu przerw urlopowych sierpniowe zebranie Komisji Międzyzakładowej odbyło się dopiero w dniu 18 sierpnia. Na wstępie przewodniczący Komisji Jan Seweryn omówił przebieg posiedzenia Zarządu Regionu, które odbyło się 16 sierpnia. Na Regionie omawiano sprawy konfliktów, jakie się ostatnio pojawiły w zakładach KKSM, Siarkopolu, elektrowni Połaniec, w firmie Skanska (gdzie zwolnionych będzie 1050 osób) i w kieleckim Chemarze. Następnie oceniono przebieg akcji zbierania podpisów pod projektem ustawy o ograniczeniu handlu w niedzielę. Okazuje się, że nie wszystkie komisje zakładowe zaangażowały się w tę akcję. Źle to świadczy o dyscyplinie związkowej jak również o solidarności z pracownikami handlu zmuszanymi do pracy w niedzielę. Omawiano także przygotowania do obchodów kolejnej rocznicy powstania NSZZ „Solidarność”. Po omówieniu przebiegu Zarządu Regionu Komisja Międzyzakładowa przyjęła do Związku dziesięciu nowych członków. Następnie przewodniczący omówił sytuację w poszczególnych zakładach, które Komisja obejmuje swoim działaniem. W MAN najważniejszą sprawą jest finalizowanie rozmów dotyczących postulatów zgłoszonych przez Komisję Międzyzakładową. W sprawie kilku postulatów udało się dojść do porozumienia, ale niestety część postulatów nie będzie załatwiona. Jednym z nich jest podniesienie składki odprowadzanej przez pracodawcę na Pracowniczy Program Emerytalny. W PKC oczekujemy na propozycję Zarządu co do regulaminu ocen pracowniczych. W firmie tej rozpoczęto remont budynku znajdującego się obok bramy wjazdowej. Przedstawiciele „Solidarności” z Gegenbauer wezmą udział w WZD organizowanym przez Komisję Międzyzakładową przy Philip Morris Polska w dniu 7 września. W dalszej części zebrania omówiono sprawę festynu, loterii i uroczystości 36 rocznicy powstania NSZZ „Solidarność”. Festyn odbędzie się w dniu 27 sierpnia na placu obok basenu miejskiego. Dla dzieci przewidziano wiele atrakcji w tym kilka konkursów z nagrodami. W dniu 31 sierpnia zorganizowana zostanie konferencja pod tytułem „Spotkanie po latach” w której wezmą udział działacze „Solidarności” z lat 1980-1981. Po Konferencji nastąpi złożenie wiązanek pod tablicą, która się znajduje na budynku Biurowca Głównego MAN-a.

Pon 22 Sie 2016, 10:14