Zaloguj przez Facebook

Od stycznia bieżącego roku trwają rozmowy pomiędzy związkami zawodowymi a przedstawicielami Zarządu PKC. Do chwili obecnej odbyło się kilka spotkań, podczas których dyskutowano na temat poszczególnych punktów porozumienia. W roku bieżącym rozmowy płacowe rozpoczęły się wyjątkowo wcześnie, bo z propozycją podwyższenia płac wystąpił Zarząd firmy ubiegając w ten sposób NSZZ „Solidarność”, który zamierzał wystąpić z postulatem podniesienia płac pod koniec stycznia. Warto zauważyć, że proponowane podwyżki są dosyć znaczne, bo pracownicy nieprodukcyjni mają otrzymać 3% a pracownicy produkcyjni 5%. Nie oznacza to, że wszyscy pracownicy otrzymają jednakowe kwoty, bo są to wartości średnie. Tak więc jedni otrzymają więcej a inni mniej. Wiele kontrowersji podczas rozmów budził sposób przeprowadzenia ocen kwalifikacji pracowników, której dokonano pod koniec ubiegłego roku. „Solidarność” wystąpiła z wnioskiem o opracowanie procedury ocen, która ściśle regulowałaby tę sprawę. Szczegółowo piszemy o tym w ostatnim wydaniu „Wiadomości Związkowych”. Przedłużające się rozmowy były powodem różnego rodzaju plotek rozsiewanych przez ZZ „Metalowcy”, że „Solidarność” blokuje podwyżki. Jest to wierutna bzdura. Niczego nie blokujemy, ale chcemy wynegocjować takie zapisy, które były by korzystne dla pracowników. Co by nie mówić to po różnego rodzaju przepychankach w końcu udało się z przedstawicielami Zarządu PKC dojść do porozumienia w sprawie procedury ocen. Procedura ta nie zostanie opracowana w tej chwili, ale w terminie późniejszym. Oczywiście w tym roku. Na chwilę obecną sytuacja wygląda tak, że wszelkie sprawy dotyczące zapisów porozumienia zostały pomiędzy Zarządem PKC i NSZZ „Solidarność” dogadane i kwestią dni jest podpisanie porozumienia. Jesteśmy przekonani, że pensja za miesiąc luty będzie już naliczana według nowych stawek.

Jan Seweryn
Pt 12 Lut 2016, 12:34