2016-05-24T18:35:08+02:00
NSZZ „Solidarność” rozpoczyna akcję zbierania podpisów w sprawie zakazu pracy w niedzielę. Dotyczy to głównie sklepów wielkopowierzchniowych, których pracownicy zmuszani są do pracy w dni świąteczne. W czasie, gdy większość ludzi korzysta z weekendów pracownicy – głównie kobiety – muszą iść do pracy. W obecnej sytuacji, gdy jest powszechna dostępność wszelkich towarów nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić zakupy w dowolnym dniu tygodnia. Zakaz handlu w niedzielę pozwoli pracownikom sklepów wielkopowierzchniowych na zajęcie się rodziną i wypoczynek. Wprowadzenie zakazu pracy w niedzielę nie oznacza, że wszystkie sklepy będą nieczynne. Handel będą mogły prowadzić sklepy w których sprzedawać będą ich właściciele, a także stacje paliwowe. Paradoksem jest to, że „Solidarność”, która walczyła o wolne soboty dzisiaj musi walczyć o wolne od pracy niedziele. Przemiany ustrojowo-gospodarcze doprowadziły do tego, że pracownicy stracili to, co kiedyś zostało wywalczone między innymi wolne soboty i niedziele. Dzisiaj sobota jest dla wielu normalnym dniem pracy. To samo, chociaż w mniejszym zakresie dotyczy niedziel. Listy do składania podpisów znajdują się w biurze związkowym i u naszych przedstawicieli wydziałowych.
2016-05-23T07:41:30+02:00
W dniu 20 maja w poznańskim zakładzie Volkswagen-na odbyło się spotkanie przedstawicieli NSZZ „Solidarność” ze zlokalizowanych w Polsce zakładów tego koncernu podczas którego podpisana została Deklaracja o utworzeniu Wspólnej Grupy VW Polska. Celem podpisania Deklaracji jest współpraca związkowa mająca na celu zapewnienia stabilnych miejsc pracy oraz standardów pracy i płacy. Przedstawiciele pracowników zgodnie uważają, że dialog społeczny jest jednym z głównych czynników sukcesu ekonomicznego przekładającego się na bezpieczeństwo i tworzenie atrakcyjnych miejsc pracy. Odpowiedzialnemu rozwojowi stosunków pracy ma towarzyszyć stworzenie płaszczyzny umożliwiającej prowadzenie dialogu pomiędzy przedstawicielami pracowników w Polsce, władzami koncernu Volkswagen oraz przedstawicielami pracowników z innych krajów, szczególnie z członkami Światowej i Europejskiej Rady Zakładowej koncernu VW. Deklarację podpisali: Włodzimierz Broda Volkswagen Motor Polska Polkowice, Andrzej Grajkowski MAN Trucks Niepołomice, Piotr Kurdel Volkswagen Bank Polska SA, Grzegorz Nowicki MAN Bus Sady, Mirosław Okuniewski Scania Produktion Słupsk SA, Piotr Olbryś Volkswagen Poznań, Jacek Pobihuszka Sitech Polkowice, Adam Rusiecki Volkswagen Group Polska, Jan Seweryn MAN STAR Truck & Buses Starachowice.
2016-05-06T13:09:55+02:00
W dniu wczorajszym odbyło się zebranie Komisji Międzyzakładowej. Pierwszym punktem zebrania było przedstawienie przez przewodniczącego Jana Seweryna relacji z posiedzenia Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ „Solidarność”, które odbyło się 27 kwietnia. Gościem na Zarządzie Regionu był wiceprzewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Tadeusz Majchrowski. Wiceprzewodniczący omówił sprawy, którymi aktualnie zajmuje się Związek. Główne sprawy to rozmowy w Radzie Dialogu Społecznego na temat obniżenia wieku emerytalnego. Trwają także przygotowania do nowelizacji Kodeksu Pracy i Ustawy o związkach zawodowych. Mówi się także o zmianach w Statucie naszego Związku. Kolejną sprawą o której mówił Majchrowski to wprowadzenie elektronicznych legitymacji związkowych. W dalszej części zebrania Komisja przyjęła do Związku dwie osoby. Następnie Jan Seweryn przedstawił sytuację w zakładach, które Komisji obejmuje swoim działaniem. W MAN trwają – chociaż w bardzo wolnym tempie – rozmowy na temat postulatów zgłoszonych do pracodawcy przez „Solidarność”. Ostatnio udało się dojść do porozumienia w sprawie nowej procedury monitorowania absencji chorobowej. Wiele uwag zgłoszonych przez nasz Związek zostało uwzględnionych i nowa procedura została firmie wprowadzona w połowie kwietnia. W chwili obecnej omawiany jest kolejny postulat dotyczący ochrony pracowników z długoletnim stażem zawodowym. „Solidarność” przedstawiła pracodawcy kilka konkretnych propozycji czego ochrona ta miałaby dotyczyć. Odbyło się spotkanie z prezesem Ziętkiewiczem na temat zmian w naliczaniu produktywności. Jak zapewniał prezes zmiany te nie będą miały wpływu na podniesienie norm produktywności. Zarząd wyszedł z propozycją, aby dzień 27 maja był dniem wolnym, który należałoby odpracować do końca okresu rozliczeniowego. W PKC odwołane zostało spotkanie Zarządu ze związkami zawodowymi na którym przedstawiciele pracodawcy mieli odpowiedzieć na sprawy zgłoszone podczas poprzedniego spotkania. Jedną z tych spraw jest brak stałych umów o pracy części pracowników, którzy pracują już w PKC na różnego rodzaju...
2016-05-03T18:17:19+02:00
W Starachowicach tak jak co roku obchody Święta uchwalenia Konstytucji Trzeciego Maja rozpoczęły się Mszą Świętą w kościele Wszystkich Świętych. Mszę odprawił ksiądz proboszcz Marek Janas. Ksiądz Janas wygłosił także homilię w której nawiązywał do Trzeciomajowego Święta. Po Mszy dzieci ze starachowickich szkół nr 10 i nr 13 przedstawiły krótki program artystyczny. Następnie uczestnicy uroczystości przemaszerowali pod Pomnik Niepodległości gdzie prezydent Starachowic Marek Materek i poseł Krzysztof Lipiec wygłosili okolicznościowe przemówienia. Odczytany został także list od wojewody Agaty Wojtyszek. Po wystąpieniach oficjeli delegacje organizacji społecznych, politycznych, związkowych i starachowickich szkół złożyły pod Pomnikiem wiązanki. W imieniu naszej Komisji wiązankę złożyli: Małgorzata Żłobecka, Jan Seweryn i Andrzej Kępiński. W uroczystości udział wzięło wiele pocztów sztandarowych. Poczet naszej Komisji stanowili: Krzysztof Wójtowicz, Jan Dudzic i Mirosław Górecki. Uroczystość zakończyło odśpiewanie Roty.
Pon 2 Maj, 9:16
Majowe Święta
2016-05-02T09:16:58+02:00
Dzisiaj – 2 maja – przypada Dzień Flagi Rzeczpospolitej Polskiej. Jutro – 3 maja – jest Święto Konstytucji Trzeciego Maja. W tych dniach wywieszamy białoczerwone flagi, aby okazać nasz szacunek dla naszej Ojczyzny i pokazać, że jesteśmy Polakami. Dzień Flagi Rzeczypospolitej Polskiej wprowadzony został ustawą z 20 lutego 2004. Święto Narodowe Trzeciego Maja ustanowione zostało w 1919 oraz ponownie w 1990. W Starachowicach obchody Święta Trzeciego Maja rozpoczną się jutro o godzinie 9.45 Mszą Świętą w kościele Wszystkich Świętych. Następnie uczestnicy uroczystości przemaszerują pod Pomnik Niepodległości gdzie zostaną złożone wiązanki i zapalone znicze. Zapraszam na tę uroczystość.
2016-04-24T13:03:39+02:00
W dniach 22 i 23 kwietnia członkowie naszej Komisji Międzyzakładowej uczestniczyli w szkoleniu, którego tematem był rozwój Związku. Szkolenie było kontynuacją poprzednich szkoleń i miało na celu przypomnienie nabytej wiedzy oraz ocenę jak przełożyła się ona na wzrost uzwiązkowienia. Szkolenie prowadził ekspert Komisji Krajowej Janusz Zabiega. Oprócz wykładów odbywały się także zajęcia praktyczne, które miały na celu zastosowanie wiedzy teoretycznej w zainscenizowanych sytuacjach. Nabyta przez uczestników szkolenia wiedza pozwoli na wzrost skuteczności działalności związkowej, co powinno skutkować zwiększeniem uzwiązkowienia.
Załóż konto Nie pamiętam hasła
Solidarność w
MAN Bus 634
PKC Group Poland 216
Gegenbauer Polska 23
Ostatnio dodane
Ostatnio na forum
Przy wypłacie za czerwiec. Dziś o 6:06 w wątku wczasy
to ile można to znosić przecież man za to płaci a ludzie jedza breje Wczoraj o 20:29 w wątku Jadło
Kiedy będą pieniądze za wczasy z wypłata za czerwiec czy lipiecWczoraj o 20:11 w wątku wczasy
Statystyki
Osób online 1
Dziś 88
W tym miesiącu 4034
Teraz online
Jan Seweryn
Top tygodnia
Najwięcej postów
Jan Seweryn
m...i@vp.pl
Najpopularniejsze wątki
przyjęcia
Oddelegowani do Sadów - problemy i zagwostki !!!
Jadło
Ogólnie na forum